Изборите за варненски митрополит започват отначало
Изборите за варненски митрополит започват отначало / Sofia photo agency, архив

Епархийският съвет ще излъчи двамата финални кандидати за стола на покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Гласуването се очаква да започне около 10,30 часа, след литургия в Катедралата.

30-те епархийски съветници ще гласуват за втори път кой да наследи починалия дядо Кирил. На първите избори, състояли се на 17 ноември, бюлетина за игумена на Бачковския манастир епископ Борис пуснаха 17 от общо 30 епархийски избиратели, а за Проватския епископ Игнатий от Сливенската епархия - 16. Вотът обаче бе касиран от Светия синод след жалба на епархийски избиратели.

Като основание беше посочена порочната практика, че е гласувано за един "фаворит" и за втори т. нар. "неизбираем" кандидат, като по този начин се ограничава свободата на избор, което е в разрез с принципа на християнските нравствени норми. Според жалбата резултатът от избора е показал, че над част от избирателите е упражнено влияние да гласуват за точно определени кандидати. Към жалбата бе приложена декларация от свещеник Станислав Друмев, който посочи, че му е упражнен натиск да даде гласа си за определен кандидат, припомнят от Светия синод.

Листата с 13-те епископи, които са кандидати за  епархийския престол, остава непроменена. Претендентите за високия пост са 13. Най-младият е на 37 години, а най-възрастният - на 68.

За избрани се обявяват двамата кандидати, събрали гласовете на повече от половината от присъстващите избиратели. Когато никой не е получил необходимия брой гласове или само единият от тях, гласуването се повтаря до получаването на изискуемото мнозинство за двамата или за единия от претендентите. В случай че за кандидатите гласуват равен брой хора, гласуването се повтаря. Епархийският избор ще бъде организиран и проведен под председателството на Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол.

Епархийските избиратели са по 6 от всяка духовна околия - трима от тях са клирици и трима - миряни. Варненска и Великопреславска епархия има пет духовни околии - Варненска, Шуменска, Провадийска, Добричка и Търговишка.

Процедурата по гласуване ще бъде закрита за миряни и медии. Преди дни Инициативният комитет „За чистота в Българската православна църква" отправи предложение до патриарха, Светия синод и митрополит Амвросий, на процедурата да присъстват всички свещеници от епархията, както и градските управници и медиите. Предложението обаче не бе прието.

Ако Светият синод приеме, че епархийският избор е протекъл изрядно съгласно Устава на Българската православна църква, след седмица ще се състои и финалният избор. На 22 декември патриарх Неофит и митрополитите ще изберат един от двамата излъчени от епархийските избиратели епископи за нов Варненски и Великопреславски митрополит.