Иван Луков е новият шеф на местния парламент
Иван Луков е новият шеф на местния парламент / снимка: ГЕРБ Варна

Иван Луков от ГЕРБ е новият председател на Общинския съвет във Варна. При повторното тайно гласуване той получи доверието на 29 съветници. За Христо Атанасов от "Свободен избор - Екогласност" бюлетина  пуснаха 11 души. Другите двама кандидати за поста - Костадин Костадинов и Добромир Джиков, получиха по 3 гласа, а една бюлетина беше невалидна.

От трибуната в зала „Пленарна” Иван Луков обяви, че ще работи за доброто на Варна. Задоволство от избора изрази и новоизбраният кмет Иван Портних. „Убеден съм, че ще работим конструктивно”, изтъкна градоначалникът.

Според общинския съветник Янко Станев изборът на Луков е логичен и е вследствие от резултатите на частичния местен вот. „Не приемаме политическите репресии, които в деня за размисъл прехвърлиха всякакви граници”, добави той.

Поздравления новият шеф на ОбС получи и от съветниците от левицата.

Тодор Бабаланов от ГЕРБ и проф. Николай Джагаров от БСП бяха избрани за заместник-председатели на Общинския съвет. Балабанов, който е председател на групата на ГЕРБ, ще седне в стола на Иван Портних. Професорът ще замени Борислав Гуцанов, който през май стана депутат.

Иван Луков е втори мандат общински съветник. Досега той ръководеше постоянната комисия по транспорт.

Инженер е по пътно строителство с придобита квалификация "инженер по транспортно строителство". Специализирал е във Висшата школа по мениджмънт при Икономическия университет – Варна с квалификация „Магистър по управление”.

От 1993 г. се занимава с частен бизнес. Учредител и ръководител е на ГЕРБ в  район Аспарухово. Семеен, с две деца.

С избора на Луков Ивановците в управлението на Варна станаха трима. Първо Иван Портних беше избран за кмет на Варна, след което последва назначението на Иван Великов за областен управител.