Ивайло Митковски: Най-големите инвеститори във Варна са „Lafka” и „Горнооряховска скара“
Ивайло Митковски: Най-големите инвеститори във Варна са „Lafka” и „Горнооряховска скара“ / Дарик Варна, архив
Ивайло Митковски: Най-големите инвеститори във Варна са „Lafka” и „Горнооряховска скара“
82406
Ивайло Митковски: Най-големите инвеститори във Варна са „Lafka” и „Горнооряховска скара“
  • Ивайло Митковски: Най-големите инвеститори във Варна са „Lafka” и „Горнооряховска скара“

Докато преди години Варна е имала амбиции да привлича инвестиции от всякакви компании, то в момента най-големите инвеститори в града са „Lafka” и „Горнооряховска скара“. Това заяви във варненския ефир на Дарик вторият в листата на „Реформатори и патриоти“ д-р Ивайло Митковски. Според него моделът на управление по никакъв начин не се е сменил, след като Иван Портних стана кмет след Кирил Йорданов, който беше кандидат на ГЕРБ на предходните избори.

Характерно за сегашната предизборна кампания е „големият отсъстващ“, посочи д-р Митковски, визирайки Портних.

„Не може да има кампания без сблъсък на тези и идеи“, смята ортопедът. Според него кандидатът за кмет на реформаторите Чавдар Трифонов е „сериозен и опасен конкурент“ и именно заради това е атакуван с информацията, че има условна присъда за шофиране в нетрезво състояние преди осем години.

„Това, че излязоха такива неща, означава, че той е сериозен кандидат. Ако не застрашаваше статуквото, нямаше да излезе нищо. Да не забравяме, че той за втори път се кандидатира и същите неща можеха да излязат, но явно тогава не са го считали за толкова опасен“, коментира д-р Митковски.

Той заяви още, че от „Реформатори и патриоти“ разчитат на значително по-голяма група в следващия Общински съвет, отколкото са успявали да сформират досега. Целта, която са си поставили, е минимум 6-7 човека, а за успех ще се счита, ако коалицията успее да вкара в местния парламент 8-10 кандидати, обясни медикът.

„Искаме да бъдем значителен фактор в Общинския съвет, за да се избегнат тематични и корпоративни мнозинства“, мотивира се д-р Митковски.

Първото, което той ще поиска от новия Общински съвет, е да се освободят от внасяне на дивидент всички общински болници, а лечебните заведения на територията на цялата община да не плащат такса „смет“. Дефицитните кадри пък могат да се привличат като им се осигурява преференциален наем на общинските жилища, което би могло да се предложи и на младите специализанти, за да имат стимул да остават в страната, смята ортопедът.

„Общината абдикира от здравеопазването в последния мандат, въпреки настояването ми за активно участие на финансиране и стимулиране на общинското здравеопазване. То не се възприе под предлог, че няма средства, а има пари за какво ли не. Всяка година при приемане на бюджета се поставят високи, нереалистични приходи от общинските болници. На следващо заседание се гледат искания от тях за финансово подпомагане за ремонти, заплати, ток“, добави д-р Митковски, според когото закриването на Тубдиспансера е било грешка.

„Закрихме Тубдиспансера поради невъзможност и по-скоро нежелание да се финансира. Общината трябваше да реши с министерството дали ще продължи да го дофинансира, или ще бъде закрит и преструктуриран. За съжаление тя направи крачка, която не беше съгласувана с министерството по предложение на група общински съветници от мнозинството - без решение на министъра къде ще се лекуват болните“, посочи кандидат-общинският съветник на реформаторите.

По негови думи вместо да се закрива, болницата е трябвало да се финансира от общината „не на парче, а със стройна дисциплина“.

Д-р Митковски увери, че не е загърбил професионалните си ангажименти като лекар и университетски преподавател, въпреки кампанията. Според него обаче тя не е достатъчно активна.

„Кампанията можеше да премине без всички кандидати. Тя протичаше по следния начин -  някой обявява, че ще се кандидатира, отива в едно-две радиа и телевизии, раздава листовки и кампанията приключва“, коментира специалистът.

Д-р Митковски се обяви твърдо „за“ електронното гласуване на предстоящия референдум.

„Една от най-качествените части от българския народ е зад граница. Това са близо 2 млн. души и те имат право да определят как ще се развива страната. На последните избори бяхме свидетели на абсурди как хора пътуват стотици километри, за да гласуват. Тези хора са активни и ако имат възможност, биха участвали в избори“, завърши медикът, който ще се включи утре в уникална презентация. Заедно с италиански лекар той ще оперира пациентка, на която ще бъде присадена раменна става. Сложната интервенция ще се предава с „Гугъл“ очила и ще може да се гледа по целия свят.

Целият разговор е в аудиозоната.