/ община Варна
Художникът от Тайланд Чакрит Лапаудомлоет е носител на Голямата награда на Варна на 21-то издание на Международното биенале на графиката, което се открива тази вечер в Градската художествена галерия в крайморския град.

Специалната награда на журито е за Васил Колев от България; журито дава и три равностойни приза - за Дебора Чапман /Канада/, Камил Коцурек /Полша/ и Лиу Фу /Китай/. Победителите са определени от международно жури с председател: проф. д-р Аксиния Джурова и членове Любен Генов, Владо Горески /Република Северна Македония/, доц. д-р Деница Янева и Венцеслав Антонов, който е директор на биеналето.

Конференция възражда артистичната колония „Вулкан“ във Варна

След селекция на 665 графики от чужбина и България, до изданието на биеналето бяха допуснати 239 чуждестранни и 70 български автори. В експозицията участват общо 471 графики от 46 държави. Сред тях се открояват графичните школи на Япония, Китай, Тайланд, Индия, Полша, Бразилия, Чили, Перу, Пуерто Рико, Доминиканската република, Мексико, Сърбия, Република Северна Македония и Турция. Сред участниците са представители на Венецуела, Виетнам, Киргизстан, Казахстан, Малта.

По традиция творческият форум се документира с луксозен цветен, двуезичен каталог, който става достояние както на участниците във форума, така и на водещите културни институции в страната и в света. Експозицията ще остане отворена за посетители до края на септември.
община Варна