/ БГНЕС
Страната ни ще участва на Венецианското биенале за изкуство
100341
Страната ни ще участва на Венецианското биенале за изкуство
  • Страната ни ще участва на Венецианското биенале за изкуство
С до половин милион лева Министерството на културата ще финансира подготовката, реализацията и представянето на проекта, с който страната ни ще участва на Венецианското биенале за изкуство. Той е на художниците Рада Букова и Лазар Лютаков, негов куратор е Вера Млечевска и се нарича „Как живеем“. Проектът е класиран на първо място от 24 подадени предложения и ще представи България в 58-та Международна художествена изложба на Венецианското биенале.
 
Инсталацията ще е изградена на модулен принцип, така че да е адекватна на пространството и на града Венеция като културни натрупвания, обясни кураторът на проекта Вера Млечевска: "В същото време произведенията, които те представят, материалите, от които те са произведени, са в много сериозен конфликт, ако мога да го нарека така, с даденостите на Венеция. Те използват материали, които са продукт на модерната епоха, синтетични продукти, тоест те са вид техническа иновация, но в някакъв момент концепцията за тяхната полезност се променя и съответно се променя и тяхната стойност като материал".  

Страната ни ще участва на Венецианското биенале за изкуство
БГНЕС

В конкурса са участвали 24 проекта, от индивидуални автори до групи художници, обединени в обща идея, заяви председателят на журито Аделина Филева: "Имаше на много високо ниво представени проекти, така имаше и проекти, които не бяха добре подготвени - недобре направена концепция, недостатъчно добре разработен визуален материал и много други такива детайли".
 
Венецианското биенале за изкуство се провежда от 1895 г. Страната ни е била официално представена на него само няколко пъти. Първото ни участие е било през 1942, а последното през 2011 г. Тазгодишното издание на форума ще се проведе от 11 май до 24 ноември.

Страната ни ще участва на Венецианското биенале за изкуство
БГНЕС