“Градски транспорт” бракува старите автобуси и тролеи
“Градски транспорт” бракува старите автобуси и тролеи / live.varna.bg

Старите и амортизирани автобуси и тролейбуси от автопарка на общинския превозвач „Градски транспорт" да бъдат бракувани, предлагат от дружеството. Става въпрос за 27 тролея с марка „Шкода" и 24 автобуса от марките „Неоплан", „Рено" и „Ивеко". Превозните средства са обследвани от комисия, която е установили, че те са опасни и негодни за превоз на пътници, пише "ВарнаУтре".

Автобусите, които дружеството е получило като втора употреба, са с корозирали купета и шасита, течове на масло, пробеми по спирачната система, кормилното управление и ел. системата. Ремонтът би би нецелесъобразен, категорични са членовете на комисията.

Тролейбусите са изпозлвани в продължение на 30 години, в резултат на което са всички агрегати не работят функционално, ходовата част и части от кормилната уредба, както и спирачната и пневамтична системи са износени. За тролеите липсват резервни части и на практика те не отговарят на съвременния градски транспорт.

Припомняме, че от май тази година „Градски транспорт" обслужва всички транспортни линии в общината. Преди транспортното облсужване да бъде поето на 100% от фирмата заявиха, че имат възможност и капацитет да обслужват всички линии. В края на юни тази година обаче бе обявена обществена поръчка за наем на 14 автобуса която впоследствие бе прекратена поради липса на кандидати. В началото на август отново бе пусната обява по реда на глава девета от Закона за обществените поръчки (договаряне без публикуване на обявление), но до изтичането на крайния срок отново не са постъпили оферти.

Преди около година и половина пък превозвачът успя да продаде три стари тролейбуса в добро състояние на "Тролейбусен транспорт" - Хасково. Возилата бяха изтъргувани по 7000 лева, като според фирмата ако бяха предадени за вторични суровини, цената щеше да бъде 3500 лева.