Териториалната дирекция на НАП-Варна администрира 7 области – Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Шумен и Търговище.
 
Териториалната дирекция на НАП-Варна администрира 7 области – Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Шумен и Търговище.   / Дарик Варна
Два екипа в дирекцията се занимават с електронни ревизии, като информацията се обработва със специален софтуер
Акт за над милион и половина лева е наложен на фирма за електронна търговия за недекларирани приходи. Това обяви Ваня Димитрова – шеф на дирекция „Контрол“ в НАП-Варна.
 
Санкционираната  фирма се е занимавала с онлайн търговия с авточасти. Дрехи и парфюмерия са другите най-често продавани по електронен път стоки, които варненските данъчни проверяват.  Назначените през миналата година ревизии са 70 на брой, посочи Димитрова.
 
В НАП-Варна онлайн търговията се следи по-стриктно от 2015 г. Два екипа в дирекцията се занимават с електронни ревизии, като информацията се обработва със специален софтуер, обясни Димитрова. При нужда варненските данъчни търсят съдействие от техни колеги от Европейския съюз.

На мушката на варненските данъчни са и вносители на евтина стока по море, предимно от Турция и Китай. Целта е предотвратяване на данъчни измами с ДДС.

Тъй като при карго за стоката не се плаща ДДС в страната, от която идва, данъкът се дължи от търговеца в държавата, в която се реализира продажбата. Наблюденията на приходната агенция показват, че тук евтините вносни стоки се продават на места с надценка от над 100 %.

Миналата година – най-успешната за НАП-Варна 

Изминалата 2016-а е годината с най-високи резултати за НАП-Варна от създаването на агенцията. От данъци и осигурителни вноски са събрани над 1.6 милиарда лева. което е със 152 млн. лева повече в сравнение с предходната година. Отчетеният ръст е над 10 %, отчете варненския шеф на приходната агенция Милена Колева.
Жители на Игнатиево платили доброволно четвърт милион данъци 

Приходите от ДДС достигат 236 милиона лева, или с 35 на сто повече от 2015 г. Над 10 на сто е увеличението при корпоративния данък, от който през миналата година са постъпили 173 милиона. Приходите от осигурителни вноски (социални и здравни) достигат 875 милиона лева.

Съвместно с МВР и Агенция „Митници”, миналото лято НАП-Варна осъществи една от най-масовите кампании по Черноморието. В резултат оборотът на търговските обекти край морето за трите летни месеца надхвърли 5 милиарда лева, като приходите от ДДС се увеличиха с 40 милиона лева.

Рекорден оборот от 5 млрд. лева отчете НАП в морските курорти

По време на засиления контрол през лятото бяха засечени 38 обекта без фискални устройства. 25 обекта бяха запечатани за груби нарушения на данъчното законодателство.

Заради различни нарушения, от началото на 2017 година НАП-Варна е издала заповед за затваряне на 20 търговски обекта. Два от тях са вече запечатани, като единият е бил затворен вчера. Останалите също ще бъдат запечатани, категорична бе Колева.