Филми в стил Том и Джери на Световния фестивал на анимацията
Филми в стил Том и Джери на Световния фестивал на анимацията / Дарик Варна, архив

97 филма от 33 държави, селектирани от около 1000 заглавия от тричленна комисия, ще види варненската публика в състезателната програма на тазгодишното издание на Световния фестивал на анимационния филм. Откриването е днес, а филмите могат да бъдат гледани до 13 септември в залите на Фестивалния и конгресен център.

30 ленти от над 20 държави ще се представят в Панорама - най-доброто от света. Специално ще гостуват автори на филми, които да представят творчеството си пред публиката и да отговарят на въпроси.

Ще бъдат представени 6 пълнометражни филма: „Пчеличката Мая“ (Германия), „Магьосникът на равновесието“ (Русия), „Худини“ (Франция), „Песента на морето“ (Ирландия), „Обсебен“ (Испания), „Камъни в джобовете“ (Полша). Всички детски филми са специално дублирани на български.

Любопитно е представянето на анимационни филми с 2D техника по подобие на "Том и Джери" например, обясниха организаторите.

Ще бъдат показани разнообразни програми на фестивали -гости от България, Литва и Япония, които ще са придружени от лекции на тема история на местното кино и анимация. Всекидневна програма ще представи шест от най-добрите анимационни училища в България и света. Всички презентации ще бъдат съпроводени от представяне на университета и анимационната програма от студенти и преподаватели.

Фестивалът ще покаже и пет прожекции, представящи историята на българската анимационна школа в чест на 100 години българско кино. Някои от програмите са с реставрирани анимационни филми от зората на българската анимацията, които не са показвани пред публика досега.

И тази година в рамките на фестивала ще се проведе детскa работилницa, ръководенa от изтъкнати професионалисти в сферата на анимацията от Белгия и Франция.

Изложба на български аниматори и визуални артисти в галерия „Графит“ ще представи над 60 български аниматори от старата, средна и нова генерация.

Журито, което ще оценява филмите от конкурсната програма, се състои от пет души от България, Канада, САЩ, Полша и Шотландия.