Експерти на РИОСВ-Варна спасиха два бели щъркела
Експерти на РИОСВ-Варна спасиха два бели щъркела / netinfo
Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите-Варна спасили два бели щъркела след постъпил сигнал от град Девня за намерена птица в безпомощно състояние. При проверката експертите установили, че щъркелът е с видими леки наранявания на върха на крилото и като цяло е в добро състояние.

По време на огледа на пострадалата птица бил намерен и друг екземпляр от вида бял щъркел без външни наранявания. Вторият щъркел е млад и неукрепнал, за това и двете птици по разпореждане на експертите на РИОСВ-Варна са настанени в спасителният център в “Зоокът–Варна” за отглеждане и лечение.

Този вид щъркели попада в приложение №3 от Закона за биологичното разнообразие. За тях е абсолютно забранено всякаква форма на умишлено улавяне или убиване, преследване, притежаване, пренасяне, търговия, препариране или излагане на публични места.

Предвидените санкции при нарушаване на тези разпоредби са глоба в размер от 100 до 5 хил. лв. за физически лица и от 500 до 10 хил. лв. за юридически лица и еднолични търговци.