Единайсетокласничка спечели конкурс с проект за обучение на безработни майки
Единайсетокласничка спечели конкурс с проект за обучение на безработни майки / oic.varna@eufunds.bg

Единайсетокласничката от Варненската търговска гимназия „Г.С.Раковски“ Михаела Тодорова спечели първо място в регионалния кръг на националния младежки конкурс „Да създаваме заедно европейски проекти“, обявен от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на възможностите за европейско финансиране в България.

Отличените участници от Варненска област бяха наградени по време на среща в рамките на информационната кампания на Областния информационен център - Варна „Европейски средства за младите хора“. Проектът на Михаела Тодорова „Заедно да украсим вашето празненство“ предвижда с помощта на еврофондовете, чрез новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.“ да се създаде социално предприятие, което ще осигури обучение и почасова заетост за безработни и нискоквалифицирани млади майки, чиито деца не са приети в ясла.

За бенефициент ученичката е измислила сдружение „Щастливи майки-щастливи деца“. Проектът-победител от Варненска област ще представя региона в националния кръг на конкурса, който се провежда под патронажа на вицепремиера Зинаида Златанова.

Втора награда беше връчена на студента по маркетинг от Икономическия университет – Варна Александър Атанасов. Неговата идея е за туристическа атракция с цел насърчаване на туризма в региона по оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“.

На трето място е отличен друг бъдещ икономист - Павел Илиев, студент по „Бизнес икономика“ в Икономическия университет. Разработеното от него проектно предложения също е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.“ и предвижда обучения за повишаване на професионалната квалификация на заетите в мебелно предприятие.

След награждаването експерти на ОИЦ-Варна представиха възможностите за финансиране на младежки инициативи, стажове, обучения, младежка заетост и предприемачество през новия програмен период 2014-2020 г., както и вече реализирани проекти през досегашния програмен период 2007-2013 г. В кампанията „Европейски средства за младите хора“ се включиха наградените в конкурса и ученици от Варненската търговска гимназия.