Двама в безсъзнание, трети с над 4 промила в токсикологията по празниците
Двама в безсъзнание, трети с над 4 промила в токсикологията по празниците / DarikNews.bg

Двама непълнолетни са прекарали новогодишната нощ в клиниката по токсикология заради злоупотреба с алкохол, съобщи за Дарик д-р Мариета Йовчева от здравното заведение. Тя уточни, че и двамата младежи са приети в безсъзнание и тежко състояние, но са се поддали на лечението и са стабилизирани. В празничната нощ е бил приет и 26-годишен мъж, които също е прекалил с етиловите напитки. Д-р Йовчева каза още, че причината за състоянието на тримата пациенти не е толкова количеството на приетия алкохол, колкото смесването на различни видове, сред които поне един или два концентрирани. За сравнение броят на постъпилите в токсикологията през миналогодишната празнична нощ е 8.

Преминалите за преглед през токсикологията в периода от 23-ти декември вечерта до 2-ри януари са общо 78 души. От тях 19 са приети като болнични пациенти, а 59 са обслужени амбулаторно, информира д-р Мариета Йовчева. От всички преминали през клиниката тези, които са се нуждаели от помощ заради прекаляване с алкохола са 19. От тях 10 са приети в болница, защото са били в по-тежко състояние, а останалите са обслужени амбулаторно и са изпратени за домашно лечение.

Медикът смята, че една от причините за по-малкото пациенти в новогодишната нощ вероятно е в цената на алкохола и лошото време, което не позволи на площада да се съберат много хора.

Пациентът отличил се с най-висока концентрация на алкохол през празничните дни е имал над 4 промила от етиловото съеднинение в кръвта си.

Сред пациентите в токсикологията не липсват такива и на по-сериозна възраст. Един от тях е на 60 години. При тях обаче не количеството играе роля, уточни медикът.

През празничния период не отсъстват и други случаи на отравяния освен с алкохол. Имало е пострадали от медикаменти и двама изпатили от употебата на марихуана, които са страдали от световъртеж и гадене. Те са пълнолетни.

Като цяло по-голямата част от злоупотребилите с алкохола са от мъжката половина, три са дамите, които са попаднали в токсикологията покраи празниците.