В Община Варна са получени седем броя СУЕМГ - специализирано устройство за електронно машинно гласуване за демонстрационно, т. нар. пробно гласуване.

На машините е инсталирана демоверсия на електронна бюлетина за гласуване на изборите за народни представители на 2 октомври, съобщиха от Общината.

Теглят образците на машини за гласуване

Шест от машините са монтирани в административните сгради на Община Варна и петте района – „Одесос“, „Приморски“, „Младост“, „Вл. Варненчик“ и „Аспарухово“. Една машина ще бъде на разположение на избирателите последователно в кметствата - Каменар, Тополи, Казашко, Звездица и Константиново.

"Машините за в готовност за работа до 30 септември в рамките на работното време на администрацията, съобщи секретарят на общината Нора Момчева.

В Община Варна са образувани 407 избирателни секции. В 394 от тях ще се гласува с машини, в т.ч.: в 259 - с 1 машина, в 135 - с 2 машини. В 13 секции ще се гласува с хартиени бюлетини.

"Това са секциите в лечебните заведения, социалните домове и местата за задържане. С хартиени бюлетини ще се гласува и ако се образуват секции за гласуване с подвижна избирателна кутия", посочи още Нора Момчева.