/ svetamarina.com
доцент Енчева
96130
доцент Енчева
  • доцент Енчева
Родителите на деца с открити онкологични заболявания да не търсят веднага помощ в чужбина, а първо да се обърнат към специалистите в България. Родните специалисти вече разполагат с апаратура на световно ниво и са преминали множество специализации във водещи клиники в чужбина. Това заяви в интервю за Дарик доц. д-р Елица Енчева, началник на Клиниката по лъчелечение във варненската болница „Св. Марина".

Лъчетерапията се прилага и при лечение при деца, като клиниката разполага с пълния комплект оборудване за целта, посочи доц. Енчева. Тя обясни, че лъчетерапията е един от трите метода на лечение на онкологични заболявания, като другите два се хирургичното лечение и химиотерапията. Лъчетерапията действа единствено на мястото, което се облъчва, и така атакува туморните клетки.

Има определена фобия от йонизиращите лечения и поради липсата на достатъчно знания за реалния ефект на лъчелечението. Пациентите не трябва да се притесняват от вредата на йонизиращите лечения. След терапия лекуваните не излъчват и не са опасни за околните, увери специалистът. Този вид лечение премина доста голяма еволюция и в момента високите технологии определят максималната прецизност и качеството на лечението, с минимално лъчение на околните органи.

Методът не се прилага при всички онкоболни, а само при 50-60 на сто и има ефект само в много начален стадий. Може да излекува тумори на ларинкса, на маточната шийка, на хранопровода, устната кухина и др. В някои случаи дори е алтернатива на хирургично лечение.  

В клиниката се прилага и радиохирургията - нов вид лъчелечение, при който изключително фокусиран лъч реже като с нож тумора. Ефектът обаче настъпва малко по-късно, за разлика от оперативната интервенция.

Варненската болница „Света Марина” е водеща в страната, като разполага с уникално обзаведен онкологичен и лъчетерапевтичен център. Затворен е целият цикъл на лечение, като пациентът не се препраща между болници и специалисти.

Достъпът към клиниката е неограничен за всички пациенти, а терапията е напълно покрита от Здравната каса. Няма лист на чакащите, като ден през клиниката минават над 100 пациенти.

„Водим се от световните стандарти. В момента Клиниката по лъчелечение е най-големият модерен лъчетерапевтичен център в България и единствена в страната с три високотехнологични линейни ускорителя”, изтъкна доц. Енчева. 
В световен мащаб около 45 на сто от онкологичните заболявания биват излекувани. Приносът на лъчетерапията е около 15-16 процента, а на хирургията - 22 процента.  

Никой не е застрахован от развитие на раково заболяване. В световен мащаб честотата им нараства, като се смята, че около 14 милиона души годишно чуват диагнозата рак. Водеща роля като фактори, причиняващи онкологично заболяване, имат тютюнопушенето и недобрата хранителна култура – приемането на вредни храни. Голям рисков фактор са и инфекциите, посочи  специалистът.

Превенция има, но има и много заболявания, които се дължат на генетична предразположеност. При около 10 на сто от онкоболните става въпрос за фамилна обремененост, която няма как да бъде избегната. При генетично разположените към рак е хубаво предварително да се прави скрининг, за да се оцени риска от развитие на заболяването, посъветва доц.  Елица Енчева.

Цялото интервю с нея ще откриете в звуковия файл