Доц. Бозов: Връщам се на поста, скоро ще обявя дали ще съм кандидат-кмет
Доц. Бозов: Връщам се на поста, скоро ще обявя дали ще съм кандидат-кмет / Дарик Варна, архив

Доц. Христо Бозов ще се върне на поста временен кмет на Варна, потвърди самият той на извънреден брифинг. Такова е решението на съда и доцентът спокойно може отново да заеме длъжността, допълни Иван Великов, шеф на общинската дирекция „Правно–нормативно обслужване”.

Според Великов решенията, които са подписвани от досегашния временен градоначалник арх. Димитър Николов, не би следвало да бъдат нелегитимни, но това ще се уточнява с допълнителни анализи. Той обясни, че има възможност със свои заповеди Бозов да потвърди действията на архитекта, ако прецени, че те са правилни.
Великов посочи още, че оттук нататък не е необходимо ОбС да предприема някакви действия, тъй като Христо Бозов се връща като кмет на Варна по силата на съдебно решение. Димитър Николов пък остава заместник кмет в екипа.

Възможна е хипотезата на следващата общинска сесия доц. Бозов отново да бъде освободен, а на негово място да бъде върнат Димитър Николов. Всички решения на местния парламент подлежат на обжалване обаче, поясни Великов.

Доц. Христо Бозов разкри, че в най-скоро време ще обяви дали ще се кандидатира за кмет на Варна. Той увери, че ако го направи, в закона има уреден начин за избор на нов временен кмет и всички нормативни изисквания ще бъдат спазени.

Медикът каза още, че при евентуално решение да се впусне в предизборната надпревара, веднага ще излезе в отпуска и няма да се меси в работата на следващия градоначалник.

„Мисля, че бях неправомерно сменен в период, в който трябваше да подготвят избори. Този акт на ОбС беше напълно излишен, както и предпоставка за нестабилност. Моите действия ще бъдат в посока да има спокойствие и съгласие”, коментира Бозов.

Той намекна, че смяната му има връзка с поисканите от него съкращения на общинските разходи. Бозов увери, че ще поиска анализ на харчовете в сметосъбирането, зимното почистване, ремонтите, пътното поддържане. Едва след това ще се преценява как могат да се намалят разходите.