Димитър Атанасов, Пристанище Варна: Работниците са били заблудени
Димитър Атанасов, Пристанище Варна: Работниците са били заблудени / Дарик Варна, архив

Служителите на "Пристанище Варна", които снощи се събраха на протест срещу борда на директорите на предприятието, са били заблудени от организаторите. Това заяви във варненския ефир на Дарик председателят на Съвета на директорите на държавната фирма Димитър Атанасов. Това е наложило да се проведе разяснителна кампания сред тях. Вчерашната демонстрация беше организирана от синдиката КНСБ.

"Ръководството на пристанището се нае да направи разяснителна кампания, тъй като се оказва, че тримата синдикални лидери не са си свършили работата. Не казвам за четвъртия, защото се оказа, че той е нелигитимен и не е техен ръководител", посочи председателят на Съвета на директорите.

Нито един работник няма да бъде съкратен от „Пристанище Варна” ЕАД, подчерта Атанасов и увери, че служителите ще запазят социалните си придобивки. Няма да има и промяна на заплатите, обеща още той, но обясни, че те зависят от печалбата на фирмата.

"Пристанището е на печалба. Министър Московски имаше предвид, че може да се търсят още по-добри резултати като каза, че фирмата не печели достатъчно. Цялото възнаграждение на работниците е свързано именно с приходите на пристанището", обясни Атанасов.

Той успокои работниците, че притесненията им за преместване на първо и второ кейово място и превръщането на зоната в атракцион са неоснователни.

„Няма да има отдаване на първо и второ кейово място на никой - нито на община, нито на частна структура. Те ще продължат да се използват по предназначение. Пристанището няма да бъде концесионирано. Идеята е зоната да се превърне в приятно и привлекателно място по време на празници например. Както беше с регатата „Тол шипс“, коментира той.

Димитър Атанасов определи новия изпълнителен директор на порта Петър Сеферов като професионалист, който е безпартиен. Рокадите в ръководството на пристанището той коментира така:

"Едно държавно предприятие се управлява от принципала, а това е министърът на транспорта. Негово право е да определи трима човека в Съвета на директорите - председател, зам.-председател и изпълнителен директор. Сеферов не е парашутист, никъде не е членувал, а се е занимавал само с пристанищна дейност и има богат управленски опит. Досега беше директор на "Варна - Изток". Счетохме, че е по-удачно да управлява вътрешен човек, отколкото предният директор, който има единствено три години в това пристанище. Беше зам.-генерален директор по времето на Папазов и когато той стана министър, го направи изпълнителен директор. На мен ми е чудно защо протестите не са били срещу него, тъй като има три години стаж в пристанището и то на ръководен пост".