Делото срещу пияния убиец на Денислав тръгва на 9 юли
Делото срещу пияния убиец на Денислав тръгва на 9 юли / снимка: Днес+
Делото срещу 23-годишния Хюсеин Нихат от Добрич, причинил смърттта на 15-годишния Денислав Русков, ще се гледа от Варненския окръжен съд на 9 юли. Това съобщи зам.-председателят на съда Павлина Димитрова.

Денислав загина рано сутринта на 21 март, чакайки на автобусна спирка до цветния пазар на бул.”Чаталджа”. Ученикът от Спортното училище бе блъснат от червен мерцедес, управляван от пияния и неправоспособен Нихат.

По показания на свидетели, секунди преди трагедията добричлията минал през фаталното кръстовище на червено, с над 100 км/ч. Преди това мерцедесът с номера ТХ 8156 предизвикал лек инцидент до Катедралата, където блъснал такси.

Обвинителният акт срещу Хюсеин е внесен в Окръжния съд на 10 юни, разкри заместник-окръжният прокурор Радослав Лазаров. “За мен вината на Хюсеин е категорично доказана”, заяви Лазаров.

Ако бъде признат за виновен, Нихат го грози от 1 до 10 години затвор за противозаконно отнемане на колата и от 3 до 10 години за смъртоносната катастрофа. Ако обвиняемият поиска съкратено съдебно дело, което се приеме и от съда, може да лежи в затвора по-малко от 3 години. Според закона, при съкратено дело призналият се за виновен получава присъда под минимума, коментираха магистратите.

Обвиняемият е в ареста от март. Досега не е поискал нито по-лека мярка за отклонение, нито съкратено съдебно прозиводство, посочиха от обвинението.