Делото Килърите: Един невинен и трима осъдени на доживотен затвор
Делото Килърите: Един невинен и трима осъдени на доживотен затвор / снимки: Апелативен съд Варна, пресслужба, БГНЕС

Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди без право на замяна, произнесени през 2013 година от Шуменския окръжен съд за Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев, признати за виновни за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Апелативният съд в морската столица отмени първоинстанционната присъда като оправда Райчо Стойнев, затова от началото на 2009 година до неустановена дата на юни същата година, в съучастие като помагач с Петър Стоянов (подбудител), с Георги Вълев (подбудител), с Васил Костов (подбудител и помагач), с Янко Попов (помагач), с Георги Трифонов и Владимир Филев (извършители) да е улеснил Филев за умишленото убийство на Румен Рачев (от 3 юли 2009 година).

Освен в наказателно-осъдителната част, съдът отмени присъдата и в гражданско осъдителната й част, с която Стойнев е осъден да заплати солидарно с другите подсъдими обезщетение в размер общо на 650 000 лева за претърпените неимуществени вреди на наследниците на убития шуменски бизнесмен.

Варненският апелативен съд измени присъдата на Шуменският окръжен в наказателно-осъдителната й част по отношение и на Янко Попов, като го оправда да е помагал с действия и с користна цел убийството на Румен Рачев. Съдът намали срока на присъденото му наказание от 17 на 10 години "лишаване от свобода". Попов ще заплати 943,92 лв разноски за съдебно-медицинска експертиза и солидарно с другите подсъдими разноските по делото, които възлизат на 739,99 лв.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15-дневен срок пред ВКС.

Делото "Килърите" Един невинен и трима осъдени на доживотен затвор
netinfo

Пред декември 2013 година Шуменският окръжен съд призна вината на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, на бизнесмена от Търново Георги Вълев, на бившия полицай Петър Атмаджов и на хижаря Райчо Стойнев за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на „Атоменергоремонт", на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Престъпната група бе осъдена също за палежи, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия. Тогава първата съдебна инстанция наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на "Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди, припомнят от пресслужбата на Апелативния съд.

В края на февруари 2014 година Варненският апелативен съд отмени присъдата на Окръжния съд в Шумен в частта за убийството на Борислав Георгиев и оправда подсъдимите за това деяние.

Втората съдебна инстанция призна вината на Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев да са подпомагали с действия убийствата на Петър Лупов и на Румен Рачев и им наложи наказания „доживотен затвор" при „специален" режим в затвор от закрит тип. За същите деяния съдът намали присъдата на Янко Попов от 17 на 15 години затвор и на Райчо Стойнев, съден само за помагачество за убийството на Румен Рачев. Наказанието на Стойнев бе намалено от 15 на 7 години затвор.

След като през 2015 година Върховният касационен съд отмени присъдата, произнесена от друг състав на Апелативния съд в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев, Варненският апелативен съд в 8 заседания разгледа казуса за втори път, като разпита 10 свидетели и едно вещо лице, поискани от страните.

Атмаджов вече изтърпя присъдата си и е на свобода. Янко Попов също изтърпя 5 годишната си присъда за участието си в престъпната група на "Килърите".