Четирима удавници от началото на сезона, разчитаме на 80-годишни спасители
Четирима удавници от началото на сезона, разчитаме на 80-годишни спасители / Дарик Варна, архив

Четирима души са намерили смъртта си в морето от началото на летния туристически сезон във Варна. Преди три години броят на удавниците е бил четири пъти по-голям, съобщи Областният шеф на БЧК-Варна Илия Раев. Според него усилията за спасяване на човешкия живот трябва да бъдат завишени чрез организацията и съвместната работа между отговорните институции.

До момента 118 души са обучени да спасяват в басейн, а за море са взели сертификат едва 33 курсисти. Желаещите да работят по плажовете не са много заради лошите условия на труд, а тези, които охраняват басейни, се превръщат в общи работници на хотелите, разкри Раев. От БЧК във Варна са заверили и 580 талона на възрастни спасители, които не работят системно, но заради недостига на кадри се връщат на плажовете и басейните. Най-възрастният от тях е на 80 години. За сравнение, през 2010 година право да практикуват е дадено на 446 плувци.

През 2010 година 1838 души са били спасени от удавяне. За изминалата година броят им е бил 1820. През тази със сигурност ще са повече, посочи областният шеф на БЧК.

Около 100 басейна ежегодно работят нелегално, а десетина плажа остават без охрана заради липса на стопани, обясни още той. Раев е на мнение, че концесиите трябва да отпаднат, а плажните ивици да се стопанисват от общините.

Според него е редно общинската комисия, която проверява и издава разрешения за водните обекти, да започва работа още от април вместо от юни. Раев алармира, че тя функционира формално без да може да обхване всички басейни и плажове.

Скоро предстои турски спасители да се обучават от варненски специалисти, съобщиха още от БЧК. Това ще стане по линия на Червения полумесец.