Честване на годишнина на Георги Димитров предизвика остри реакции

Георги Димитров
93951
Георги Димитров
  • Георги Димитров
Варненската организация на ВМРО изрази остро несъгласие от решението на общината да предостави зала „Пленарна” за честването на 135 г. от рождението на комунистическия лидер Георги Димитров

Тържественото събрание – концерт е организирано от Български антифашистки съюз - Варна и Движение на ветераните в БСП- Варна и е планирано за 19 юни. За целта, след подадена молба по каналния ред, общината е предоставила безвъзмездно залата.

„С този акт общинската администрация се подиграва с над 20 000 бежанци от Македония и техните наследници. Силно се надявам, че това е грешка на общински служител, който не е запознат с историята на България и ще му препоръчам да се запознае с "великото" дело на комунистическия вожд Георги Димитров. Нямам нищо против "другарите" и "другарките" от БСП/БКП/ да си честват комунистическите и партизански "герои", но за тази цел да използват политически централи, поляни и землянки, а не залите на Община Варна. Надявам се, че това събитие няма да се осъществи в зала Пленарна и по този начин ще се спре подигравката с всички онези български воини, дали живота си за Обединението на Мизия, Тракия и Македония, и всички пострадали при македонизацията на Пиринския край и изкуственото създаване на македонската нация”, изрази мнение областният координатор на ВМРО за Варна Живко Костадинов, който е изпратил протестни писма до кмета Иван Портних и председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Според председателя на Български антифашистки съюз – Варна и общински съветник от БСП Януарий Вичев няма нищо нередно общинската зала да бъде използвана за честването. Пред Дарик той обясни, че личността на Георги Димитров е световнопризната и годишнината от рождението му ще бъде почетена. 

„Това е един изтъкнат антифашист, признат в целия свят. Смятам, че това са спекулации с името му. Досега сме правили най-различни мероприятия, посветени на годишнините на Георги Димитров, но тази е кръгла, затова решихме да направим събрание-концерт. В цяла България има такива мероприятия, има и национален инициативен комитет. Ние във Варна също трябва да отбележим тази годишнина”, коментира Вичев, който очаква честването да събере в общината над 300 души.

"Ако залата е дадена за ползване срещу заплащане, няма нищо нередно. Всеки може да празнува каквото си иска. Но, ако е дадена безвъзмездно, това вече е проява на отношение към един човек - изключително спорна историческа личност, която за мен е един от най-големите национални предатели на България", коментира пред Дарик общинският съветник Григор Григоров, който в края на миналата година поиска да бъде отнето званието "Почетен гражданин на Варна" на Георги Димитров.

"На 19.05.2017 г. в Община Варна е постъпило заявление от общинския съветник Януарий Вичев за ползване на зала "Пленарна", със следните мотиви: 

"Моля за ползване на зала Пленарна на 16.06, вкл. с озвучаване, с цел провеждане на мероприятие: среща на граждани с общински съветници". 
Тъй като залата е била заета в посочените дати, събитието е било преместено на 19.06.2017 г.", обясниха от общината.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл