затвор
затвор / ThinkStock/Getty Images

Варненският окръжен съд разгледа искане за предаването на Живко Ж. на властите в Италия за изтърпяване на влязла в сила присъда от 2г. и 4 м. и глоба от 600 евро за две престъпления. ВОС му определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване на производството му по екстрадиция. Той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена от съдебните власти в Катандзаро, Италия от 20.02.2019 г.

В резултат на проведени издирвателни действия на 29.03.2020 г. Живко Ж. е бил задържан в Първо РУ - ОД на МВР гр. Варна.

Във видеоконферентна връзка от ареста подсъдимият и защитата му поискаха по-лека мярка „домашен арест“.

Задържането и предаването на 38-годишния мъж от Ямбол се иска от италианските власти, които са го намерили за виновен за изнудване (рекет) и противозаконно проникване в чуждо жилище, извършени през 2015г. в съучастие.

Посочените деяния съставляват престъпления и по законодателството на Република България.

Варненски окръжен съд прецени всички представени доказателства и становища и намери, че искането за временно задържане на издирваното лице е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗА, както и че е налична влязла в законна сила присъда. От писмените доказателства по делото се установи, че по отношение на Живко Ж. Италия е дала гаранции, че ще поиска връщането му в държавата за доизтърпяване на наказанието в размер на 2г. 3 м. и 28 дни.

За да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на италианските власти за екстрадицията му, ВОС определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Живко Ж.

Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок пред Апелативен съд- Варна.