Бурна вълна контузи жена и повлече 13-годишно момче
Бурна вълна контузи жена и повлече 13-годишно момче / netinfo

Контузия на рамото е получила 23-годишна жена от Карлово след инцидент на плажа в Златни пясъци, станал в 12:30 часа днес, съобщи д-р Иван Иванов от ДКЦ I “Света Клементина”. При вдигнат червен флаг, жената влязла във водата, но силната вълна я завъртяла и ударила рамото й. Потърпевшата била и хроничноболна и припаднала. След бързата намеса на медицинския екип туристката дошла в съзнание, поставени са й обезболяващи лекарства за отока на удареното рамо и с линейка на “Бърза помощ” е откарана за по-нататъшни изследвания в МБАЛ “Света Анна”.

Половин час по-рано е регистриран инцидент и в курорта “Св. Константин и Елена”. При жълт флаг силна вълна отнесла 13-годишно момче от Русия под моста до хотел “Марина”. Двама негови близки руски туристи се хвърлили в бурното море да го спасяват, но не успели и започнали да викат за помощ, при което ги извадили спасители. Медицинският екип ги прегледал и установил, че не са пострадали и се отървали само със силна уплаха, съобщи още д-р Иван Иванов.

Заради подобни инциденти, които стават при бурно море и забранителен червен флаг, д-р Иван Иванов апелира за по-голяма отговорност на плажуващите. Концесионерите на плажа да създадат или да наемат специални органи, които да глобяват влизащите при забранителен флаг в морето, тъй като това най-вероятно ще се окаже единствената ефективна мярка срещу безотговорните хора, предлага д-р Иванов. По думите му, именно такава е практиката в Европа и САЩ.