Отпуските са в ход и градските плажове започват да се пълнят с хора вече и през седмицата, научи БНР. Шести ден на един от плажовете във Варна работи спасителят Петър Ценов. Започва работа в 8 часа и не напуска поста си до 18.00 часа.

"От неделя е сложил червения флаг, което означава забранено влизането в морето и най-вероятно ще остане така до края на седмицата, заради източния вятър 5-6 метра в секунда", казва той.

От 8 години е спасител. Когато свърши сезона си казва, че следващото лято няма повече да работи като такъв, но признава, че обича морето и като наближи лятото променя решението си.

"Проблемите, обаче, не се променят с новия летен сезон, а си остават същите", разказа още Петър Ценов.

Тази година например, сериозен проблем има с бездомните кучета, които го нападат сутрин. Подава сигнал и на спешния телефон 112, но вече втори ден няма реакция от общински власти или други отговорни лица, които да вземат отношение за премахването на бездомните кучета от плажовете.

"Има алергични хора, а кучетата лягат по хавлиите и не само това", възмущава се Петър Ценов. Както има забрана за домашните любимци да не бъдат водени на плажа, така трябва да е и за бездомните" кучета, категоричен е спасителят, макар че е свидетел и на нарушители собственици на домашните четириноги.

"Трябва да има и полиция на плажа. Проблемът с невъзпитаните плажуващи също е всяка година – не спазват флаговата сигнализация, обиждат спасителите и дори налитат на бой, когато са употребили алкохол", разказа Петър Ценов.

Цените за чадър са 5 лв., за шезлонг – също 5 лв.
БНР