Бензиностанциите във Варна сред най-проверяваните
Бензиностанциите във Варна сред най-проверяваните / снимка: Thinkstock/Getty Images

10 862 са проверените разходомери по бензиностанциите в страната в последния ден от поставения от премиера Бойко Борисов срок, съобщават от пресцентъра на Министерство на икономиката.

По нареждане на икономическия министър Божидар Лукарски целият наличен ресурс на Български институт по метрология (БИМ) беше мобилизиран и за три дни експертите успяха да изпълнят възложените инспекции.

Откриха нарушения и в малки, и в големи бензиностанции

Затворени са 87 разходомера, за които са констатирани отклонения над нормата между отчитаното на колонките и реално зареденото гориво или е компрометирана целостта на пломбата. В началото на седмицата ще бъдат проверени още 138 разходомера, за които има предварително подадени по надлежния ред заявки и изготвен редовен график за проверка. С това ще бъдат инспектирани всички налични по бензиностанциите в страната и подлежащи на контрол разходомери.

Проверени са 741 обекта из цялата страна. Най-много са инспектираните разходомери в областите София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Бургас. Констатираните нарушения в над 60% от случаите са на малки бензиностанции, като техният брой достига 53. В големите вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера.

Заключенията от проверката на измервателните уреди дават база за изготвяне и допълване на предложения за нормативни изменения, чрез които правителството ще засили контрола на пазара за горива у нас. С цел оптимизация на работата още в първия ден, след като премиерът разпореди проверките Министерство на икономиката представи доклад за състава, функциите и структурата на БИМ и Държавната агенция за метрологичен и технически контрол (ДАМТН).

Сменят пломби наред на 11 000 бензоколонки в страната

Български институт по метрология е структура към Министерство на икономиката, която отговаря за съответствието на бензино и газколонките, както и на нивомерните системи и спазването на метрологичните и технически изисквания към тях, докато Агенцията за метрологичен и технически контрол осъществява надзор по спазване на правилата и поддържане изправността на тези уреди.

Предстои министър Лукарски и екипът му да представят допълнения към конкретни предложения за промени в нормативната уредба, които ще подобрят механизмите за контрол и надзор.