Откриха нарушения и в малки, и в големи бензиностанции
Откриха нарушения и в малки, и в големи бензиностанции / Thinkstock/Getty Images

„При проверките на бензиностанциите са открити нарушения, свързани с разминаването между количествата, които отчитат колонките, и количествата, които влиза в резервоара на колите. Отчетено е отклонение в качеството при съдържанието на сяра".

Това каза зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева пред националното радио, ден преди крайния срок, поставен от министър-председателя Бойко Борисов, за финализиране проверките в бензиностанциите.

Нарушенията са засечени и в големи, и в малки бензиностанции, обясни тя. Актовете, налагани от ДАМТН, са до 1000 лева. Сумата е символична, заради което ще има и промени в нормативната уредба, свързана с оптимизиране на работата на институциите, увери Везиева.

Тя обясни, че едно от нарушенията, което се е открило при това калибриране, е разминаването между количествата, които отчитат колонките, и количествата, които се засичат с еталоните.

"Това води до различно количество, което влиза в резервоара на колите. Тези бензиностанции ще бъдат оповестени заедно с общия анализ, който се прави към проверката, тъй като тя е съвместна с няколко институции. Надявам се следващата седмица информацията да бъде оповестена", добави Везиева.

„Когато се установи разминаване между количествата, Българският институт по метеорология запечатва колонката, на която е установено разминаването. След това Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е институцията, която има право да налага актове при разминаване на количествата. Сумите по тези актове са до 1000 лева. ДАМТН е открила отклонение в качеството при съдържанието на сяра. Нарушенията са засечени и в големи, и в малки бензиностанции", каза Везиева.

Източник: БГНЕС