90 млн. лв. за Варна искат депутати на ГЕРБ
90 млн. лв. за Варна искат депутати на ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В републиканския бюджет за 2014 г. да бъдат заложени 90 млн. лв. за инфраструктурни проекти във Варненска област ще поискат депутати от ГЕРБ. Те ще внесат предложението си между първо и второ четене на текстовете в пленарна зала. Според народните представители сумата може да дойде от предназначени за капиталови разходи 600 млн. лв., за чието получаване в сегашния вариант на бюджета нямало поставени критерии.

Проектите, за които ще се настоява за финансиране, са рехабилитация на булевардите „Княз Борис I” и „3 март”, пътя за курорта „Златни пясъци” и участъка около свлачището „Трифон Зарезан”, ремонт на Двореца на културата и спорта, строителство на ново училище в морската столица, изграждане на нови детски градини и увеличаване на средствата за снегопочистване. Конкретни суми са посочени само за два проекта – 10 млн. лв. за начало на строителството на съдебна палата и 8 млн. лв. за обновяване на болниците „Св. Анна” и „Св. Марина”.

„Голяма част от тези проекти бяха поети като ангажимент от правителството на ГЕРБ”, заяви депутатът Емил Радев. По неговите думи пари за финансиране на варненски проекти са били заложени в бюджета за настоящата година, който беше изготвен от правителството на ГЕРБ, но Радев не успя да посочи обща сума. 

Като „асоциален и измамен” определи приетия на първо четене бюджет за 2014 г. народният представител Лиляна Павлова. Според нея прогнозираните приходи са завишени и нереалистични.

„Събираемостта на приходите към днешна дата е най-ниската за последните 10 години. Именно затова у нас буди недоумение защо се предвиждат толкова високи приходи за следващата година – с 1.8 млрд. лв. повече. На базата на тези нереалистични приходи правителството залага огромен ресурс за разходи, което може да доведе до разклащане на фискалната стабилност и носи рискове за валутния борд”, коментира Павлова. Тя е изчислила, че на всяко новородено българче през 2014 г. ще се  пада по 50 000 лв. дълг.

„Само за шест месеца кабинетът „Орешарски” взе 1 млрд. лв. заем, а планира още 4 млрд. лв. България има възможност да си позволи дълг, но такъв е допустим, когато се инвестира в икономически растеж и заетост. Начинът, по който правителство планира да вземе заем, е много непрозрачен. Парламентът предстои да ратифицира получаването на заем от 350 млн. лв. от немска банка. Защо от немска банка – директно вземане на дълг от конкретни банки го правят банановите държави, които не стоят добре на пазарите и не могат да излязат директно на фондовите борси”, добави още Павлова.

Варненските депутати на ГЕРБ очакват да получат тази седмица отговор на вътрешния министър Цветлин Йовчев дали в морския град ще бъдат настанявани бежанци.