Орешарски: Бюджет 2014 е максимално напрегнат, но изпълним
Орешарски: Бюджет 2014 е максимално напрегнат, но изпълним / снимки: Sofia Photo Agency
Бюджет 2014 е изпълним, отсече Орешарски
68247
Бюджет 2014 е изпълним, отсече Орешарски
  • Бюджет 2014 е изпълним, отсече Орешарски

Бюджет 2014 г. е приет на първо четене с гласовете на БСП и ДПС. 116 депутати гласуваха "за", 78 народни представители дадоха вота си "против" и 17 се въздържаха. Въздържалите се бяха гласовете на "Атака". В гласуването участваха общо 211 депутати.

Бюджет 2014 г. е изпълним, заяви премиерът Пламен Орешарски от парламентарната трибуна, който дойде в залата, за да защити законопроекта. Премиерът бе категоричен, че този бюджет ще даде „глътка въздух" на местните власти.

Също така ще се работи в сферата на образованието, социалната политика и здравеопазването. Премиерът допълни, че бюджетът е „максимално напрегнат" и възможностите на страната ни не позволяват по-амбициозни цели.

По думите на министър-председателя бюджетът за следващата година дава достатъчно инструменти, за да бъдат продължени политиките на възстановяване на икономиката, насърчаване на инвестициите, създаване на по-благоприятен стопански климат, за да може след 5-годишния негативен икономически цикъл и рецесия да се направи още следващата година първата стъпка към връщането на страната на пътя на икономическия растеж.

Орешарски Бюджет 2014 е максимално напрегнат но изпълним
netinfo

"Този проектобюджет създава макар и минимални предпоставки за една по-висока социална отговорност и подкрепа на тази наши съграждани, които остават сред най-уязвимите от социална гледна точка групи. Този бюджет ще ни даде възможност и за малко по-активни политики в областта на образованието в посока на професионални акценти в средното образование и по-качествено висше образование", обясни Орешарски. Той изрази надежда, че ще могат да се направят и първите стъпки в дълго отлаганата здравна реформа.

"Не на последно място този бюджет ще даде глътка въздух на местните власти. Почти всички параметри, по които те получават финансиране от централната власт, са увеличени, макар не в тези размери, които очакват местните власти, за да може действително да продължим и друг важен за общественото ни развитие процес - на финансова децентрализация и действително местните органи на властта, които са най-близо до нуждите на хората да разполагат с повече възможности да работят за хората", каза премиерът.

Изказването на Орешарски за бюджет 2014 можете да чуете в radio.dariknews.bg

За първи път работата по бюджета бе разпределена в три дни, а не в един, каквато бе традицията досега. При първото заседание, на което започна разглеждането на основния финансов закон с доклад на водещата комисия, парламентът бе обграден от протестиращи и се наложи колите на депутатите да бъдат придружени от полицейски кордон.

Орешарски Бюджет 2014 е максимално напрегнат но изпълним
netinfo