8 години затвор за пияния убиец на Денислав
8 години затвор за пияния убиец на Денислав / снимка: www.dnesplus.bg
8 години затвор непредумишлено убийство постанови Варненският окръжен за Хюсеин Нихат, който пиян прегази 15-годишния ученик Денислав на спирка във Варна. Близките и приятелите на загиналото момче останаха недоволни от размера на присъдата. Преди началото на заседанието те организираха мирно бдение пред сградата на съда, настоявайки за максимално наказание за Хюсеин. Назначената психиатричната експертиза показа, че той е вменяем и може да отговаря за престъплението.

Изследването беше поискано на предходното съдебно заседание от прокуратура, заради отказа на Хюсеин да отговаря на каквито и да са въпроси. Според съдебните психиатри Нихат е психически здрав, а отказа му да говори се дължи на симптомите на остра стресова реакция, предизвикана от преживяната психотравма.

Прокуратурата определи присъдата на Хюсеин като справедлива и няма да я обжалва. Тя може да бъде оспорена от защита на Нихат в 15-дневен срок. Предвиденото според закона наказание е между 3 и 10 години затвор. По време на процеса отпадна обвинението, че Хюсеин е откраднал автомобила, с който е предизвикал катастрофата.

Денислав Русков загина рано сутринта на 21 март, чакайки на автобусна спирка до цветния пазар на бул.”Чаталджа”. Ученикът от Спортното училище бе блъснат от мерцедес, управляван от пияния и неправоспособен Хюсеин Нихат от Добрич. Преди трагедията той е минал на червено през 5 варненски кръстовища и е предизвикал верижна катастрофа с два други автомобила в района на Катедралата. Автомобилът се е движил със скорост 90 - 100 км в час. Алкохолната проба на Хюсеин е показала 1.2 промила в кръвта му.