Извадиха кръста във Варна
Извадиха кръста във Варна / Дарик

Около 65 души се хвърлиха днес във водите край Варна, за да хванат Богоявленския кръст. Той беше хвърлен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, от катер на Военноморските сили.

Йордановден във Варна
Община Варна



Температурата на водата беше около 8 градуса, а на въздуха - около 3.

На Великия Богоявленски водосвет присъстваха представители на местната и държавната власт, офицери от военния флот, общественици и много граждани.

До кръста пръв достигна 27-годишният IT консултант Александър Николов. От 7-годишен той тренира плуване в ПКС "Черно море", участвал е в Олимпийски игри и е печелил плувния маратон Варна - Галата няколко пъти.

Йордановден във Варна
Община Варна


За трети път той хваща кръста. Младият мъж пожела на всички българи успехи, щастие и здраве.

За пореден път най-възрастният участник в надпреварата за кръста бе Васил Тепеделенев. Той е на 80 години. По думите му скача в морето на Богоявление повече от 20 години и през това време никога не се е разболявал.

Празникът във Варна днес започна с тържествена Богоявленска литургия в Катедралния храм "Успение Богородично", отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. След това той благослови военните части и техните бойни знамена. Празничното шествие бе до Алеята на възрожденците в Морската градина, където пред паметника на Христо Ботев бяха положени венци и цветя с с военен ритуал.