2500 учители събра третият митинг от началото на стачката
2500 учители събра третият митинг от началото на стачката / netinfo

Повече от 2 500 варненски учители се включиха в третия митинг срещу ниското заплащане пред сградата на Областна администрация. Стачкуващите педагози връчиха на областния управител Петър Кандиларов отворено писмо с искане за оставките на министрите Пламен Орешарски и Даниел Вълчев след края на преговорите. Зам.-председателят на синдиката по образование към КТ “Подкрепа” във Варна Стойко Атанасов връчи на губернатора и подписка в подрепа на стачката с 26 716 имена. Областният управител обеща да предаде писмото и подписката на заседанието на Министерски съвет утре, на което ще присъства.

95 % от учителите в областта стачкуват ефективно по данни на синдикатите. Тяхната бройка тази седмица е стигнала 3896 души педагогически и помощен персонал.

4 автобуса с варненски учители ще отпътуват тази нощ точно в полунощ за София, където утре ще вземат участие в националния митинг-протест, съобщиха от единния стачен комитет. От всяко училище ще пътуват поне по двама преподаватели. Повече от 200 варненски учители ще има утре на митинга в столицата. Очакванията на синдикатите са протестът да събере 40 000 души. От учителската взаимоспомагателна каса във Варна е отпусната сума за транспорт и подпомагане на стачкуващите.