240 българчета ще дискутират  националната и европейската идентичност
240 българчета ще дискутират националната и европейската идентичност / netinfo

Варна е  домакин на есенния семинар на фондация „Българска памет”. Тринадесетото издание на инициативата ще посрещне в морската столица 240 младежи от Югозападна България и ученици с български произход от Македония, Украйна и Молдова.

Семинарът под мотото „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ е част от кандидатурата на Варна за младежка европейска столица през 2016 г.

Проявата ще бъде открита официално от кмета на Варна Иван Портних и председателя на фондация „Българска памет” д-р Милен Врабевски - Европейски гражданин за 2013 година. Програмата на семинара ще продължи с лекция на българския евродепутат Моника Панайотова и със среща с журналиста Мартин Карбовски.

От началото на проекта през октомври 2007 година са преминали близо три хиляди български младежи и ученици с български произход от историческите ни диаспори. За инициативата на фондация „Българска памет” „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност”  д-р Милен Врабевски бе отличен през 2013 година с „Гражданската награда“ на Европейския парламент, която се присъжда от 2008 година на личности и организации с изключителен принос за  по-доброто взаимно разбиране и интеграция между гражданите на ЕС.

Програмата на семинара продължава до 31 октомври с лекции и срещи с известни български журналисти и общественици и презентации на тема „Варна – Европейска младежка столица 2016” и „Варна – Европейска столица на културата – 2019”.