Районната прокуратура в Търговище привлече към наказателна отговорност за съхранение и разпространение на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица ненавършили 18 години.

30-годишен мъж от град Омуртаг е обвинен и за това, че чрез електронни съобщения е установил контакти с лица, ненавършили 14-годишна възраст, с цел създаване на порнографски материал, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. 

Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ случая прокурор с оглед довеждането му в съда за определяне на мярка за неотклонение. 

Обвиниха мъж за блудство със 7-годишно дете и създаване на порнографски материали

Говорителят на Районната прокуратура в Търговище прокурор Мартин Кузманов допълни, че 72-та часа текат от днес. На този етап се знае, че мъжът работи в стъкларските заводи край Търговище и е действал сам. 

Младият мъж е бил задържан при специализирана операция на служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", реализирана под надзора на Прокуратурата, в хода на която били извършени множество процесуални действия в продължителен период от време.

Установено е, че той е съхранявал на електронни носители порнографски материали с участието на непълнолетни лица, споделял ги е и ги е разпространявал. Освен това, той е използвал социалните мрежи, за да осъществява контакт с малолетни, а целта му е била да ги убеди да участват в създаване на материали със сексуално съдържание. От дома на мъжа е иззета компютърна и информационна техника. 

Работата по случая продължава под ръководството на Районната прокуратура в Търговище. Предстои внасяне в съда на искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо П. С.
БТА