Жителите на Самуилово недоволни от кметския наместник
Жителите на Самуилово недоволни от кметския наместник / Dariknews.bg
Жителите на Самуилово недоволни от кметския наместник
66328
Жителите на Самуилово недоволни от кметския наместник
Жителите на Самуилово недоволни от кметския наместник
  • Жителите на Самуилово недоволни от кметския наместник
  • Жителите на Самуилово недоволни от кметския наместник

Повече от половината жители на старозагорското село Самуилово не са съгласни с методите на управление на кметския наместник Атанасия Иванова. От живеещите 143-ма души 90 са се подписали в подписка, с която искат оставката й. Те няколко пъти са писали няколко жалби до кмета Живко Тодоров, до председателя на Общинския съвет Емил Христов, до Министерството на културата.

В края на миналата седмица представители на Инициативен комитет дори поискали разрешение за гражданско неподчинение, но поради отсъствие на общински служител такова не им е издадено.

След разговор с кмета на община Стара Загора Живко Тодоров хората от селото организирали събрание на което бе поканен и самият градоначалник.

Здравословни проблеми обаче не позволиха на кмета на община Стара Загора да пътува до Самуилово. Вместо него да изслуша хората и проблемите им дойде председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов. Присъстваха и общинските съветници Румен Димитров и Борис Боричев.

Жителите на Самуилово недоволни от кметския наместник
netinfo

Събранието започна с бурни дебати и на практика се провали след като хората от селото се противопоставиха на присъствието на представители на други райони, получили, по техните думи съвсем наскоро, адресна регистрация в селото.

Недоволните от управлението на кметския наместник Атанасия Иванова все пак успяха да разкажат за проблемите пред председателя на Общинския съвет Емил Христов.

Чуйте част от това, което споделиха те в първия звуков файл.

Бившият секретар на местното читалище Развитие" Иванка Петкова е пряко засегната от управлението на кметския наместник. Петкова е вече бивш секретар на културната институция в селото, но по думите й заради нейното несъгласие с управлението на читалището, с липсата на отчетност и прозрачност при изразходването на средства от страна на наместника, е уволнена.

„Пет пъти Иванова свикава събрание, за да ме отстрани, оказаваше ми психологически тормоз, обвини ме, че съм присвоила средства, но по-късно независима ревизия установи, че това не е вярно. Стигна се даже до физическа саморазправа. Позвъних на тел. 112, тъй като наместникът започна да ме блъска и дере по ръцете. Подадох жалба във Второ РПУ и имам медицинско свидетелство за нанесена лека телесна повреда", разказа бившият секретар на читалището с 90-годишна история.

Тя вече е завела и дело срещу Атанасия Иванова.

Според Петкова и бившият председател на читалището Атанаска Ганчева конфликтът с кметския наместник не е политически, макар че от самото си назначаване Атанасия Иванова разделя хората по партийна линия.

Емил Христов обеща да уведоми за ситуацията кмета Живко Тодоров. Той обаче призова двете страни да разговарят, за да изгладят противоречията помежду си.

Още от думите на председателя на ОбС чуйте във втория звуков файл.

Пред Дарик Атанасия Иванова на няколко пъти отказа да коментира нападките и упреците. В началото на събранието пред хората от селото тя бе категорична, че няма нищо лично срещу бившия председател на читалището Атанаска Ганчева.