Заради твърдения  и публикации – прокурорска проверка
Заради твърдения и публикации – прокурорска проверка / Д.Бобева- архив

В късния следобед днес в Районната прокуратура в Казанлък бе внесен Сигнал от председателя на Общинския съвет в града – Васил Самарски. В него твърденията на представителите на българо-холандската фирма “Буксус плант” за искани пари от съветниците, Самарски определя като“изключително сериозни и тревожни” .

Миналата седмица пред журналисти изпълнителните директори на фирмата Хуго Тебенс и д-р Мария Данчева съобщиха, че общински съветници са искали пари, за да се реши проблема с павилиона. Самарски мотивира сигнала си до Прокуратурата в Казанлък и с “неточното и превратно отразяване в публичното пространство и в медиите на проблема с холандския павилион”.

На две страници в сигнала до прокуратурата е публикувана хронология на проблема с холандския павилион и всички последващи решения на по въпроса на Общинския съвет и кметски действия. “Даже и най-малкото съмнение, че някой общински съветник – независимо от сегашния или от предишния мандат, би си позволил да опетни името на местния законодателен орган, искайки заплащане, за да бъде решен какъвто и да е въпрос от местно значение, хвърля петно върху авторитета на Общинския съвет”, пише в писмото си Самарски.
Използвайки правомощията си на председател на местния законодателен орган, той настоява Районната прокуратура да извърши обстойна, задълбочена и компетентна проверка на всички въпроси, свързани със статута и проблемите около процесния павилион.

Самарски иска прокурорската проверка да установи има ли общински съветници, настоящи и бивши, за които съществуват убедителни и достоверни данни, че са предлагали да получат заплащане срещу положителен вот и решаване на въпроса с павилиона в полза на едно или друго юридическо лице.
В хода на това би следвало д-р Мария Данчева, представител на фирмата "Бущксус плант" да предостави на РП името или имената на лицата, за които намеква в изложението си на пресконференцията от миналата седмица. Данчева трябва да посочи и номерата на банковите сметки, дадени й от въпросните лица, за установяване на тяхната самоличност.

Прокуратурата в Казанлък трябва да установи и дали има извършени нарушения или престъпления от длъжностни лица във връзка с поставянето на холандския павилион за цветя, както и дали има сключен надлежно договор за наем между Община Казанлък и “Буксус плант” АД за отдаване под наем на въпросния павилион, кога и в какъв размер е той.

В изпратения днес сигнал до Районната прокуратура се казва, че изясняването на тези въпроси ще даде отговор на редица спорове, относно процесния павилион, както и ще даде основание да приключи окончателно неправилното интерпретиране в публичното пространство на историята. Самарски изразява готовността си от името на ръководство на Общинския съвет в града да се предоставят на Прокуратурата всички материали, съхранявани в архива на местния законодателен органи да съдейства на проверяващите органи за пълното и достоверно изясняване на случая с холандския павилион.