/ netinfo
С тържествен строй и водосвет, отслужен от митрополит Киприан и свещеници,  завършиха тържествата по повод 20 години от създаването на Втора механизирана бригада.
 
„Приемствеността и последователността дават своите положителни резултати за успеха“, припомни бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на бригадата. Той подчерта и дейността на 17-те формирования за оказване помощ на населението при бедствия и аварии и благодари на местната власт за подкрепата и съвместните действия за доброто на гражданите. Пожела вяра и воля на войните, за да изпълняват успешно девиза на бригадата - „Решителност и чест“.
 

тържество
netinfo


По повод празника бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи, а областният управител Гергана Микова връчи почетен плакет на бригаден генерал Костадин Кузмов.

Поздравителни адреси изпратиха президентът Румен Радев, военният министър Красимир Каракачанов, командири на военни структури в страната. Тържествата завършиха с празничен концерт в залата на Драматичен театър „Гео Милев“.

тържество
netinfo

 
На тържеството присъстваха бригаден генерал Васил Лазаров, съветник по военната сигурност  на президента, бригаден генерал Радостин Илиев, директор на Щаба на отбраната и много представители на различни войскови формирования, досегашни командири на бригадата от нейното създаване, областният управител Гергана Микова, заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин, офицери от запаса и резерва, граждани.
 

тържество
netinfo


Втора механизирана бригада е формирана през 1998 г. на основата на Втора мотострелкова дивизия. Бригадата е пряк наследник на бойната слава и традициите на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия, участвала в четири войни за независимостта на България.

С пролятата кръв на героите от 8-ма пехотна дивизия са написани едни от най-ярките страници от българската военна история в боевете при Одрин, р. Брегалница, Калиманци, при Щип, Чеган, Битоля, завоя на р. Черна, при Срем, Драва и Мур.