Ветеринарните лекари няма да подпишат договорите си с БАБХ
Ветеринарните лекари няма да подпишат договорите си с БАБХ / Dariknews.bg, архив

Ветеринарните лекари няма да подпишат договори с Българската агенция по безопасност на храните за изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор на заболяванията. Това обяви в специална декларация до медиите д-р Трайко Алчев - председател на Областната комисия на Българския ветеринарен съюз.

„Няма да подпишем договори с БАБХ за изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор на заболяванията не защото не пазим здравето на обществото, честта и достойнството си, а защото искаме трудът ни да се цени както на всички данъкоплатци в страната, защото защитаваме своята свобода и тази на животновъдите сами да избират, защото искаме държавата да започне да се грижи за гражданите си, а не да ги репресира и изнудва", мотивира той решението на ветеринарните лекари.

„За пореден път Българската агенция по безопасност на храните действа неадекватно и неефективно в създалата се обстановка в страната. Вместо да концентрират потенциала си в справяне с разпространението на болестта „Син език" и предотвратяване преминаването й извън нашите граници, Агенцията се съсредоточава в това да оказва психически натиск над частно практикуващите ветеринарни лекари в страната.

С различни мотиви и прийоми Агенцията по безопасност на храните се опитва се опитва да наложи на колегите да приемат работа на цени, трикратно под себестойността на положения от тях труд.

Намираме се в една пълна безизходица на здравеопазването на животните. От тази ситуация всички излизат губещи- Министерството на земеделието и храните като отговорен орган, осигуряващ националната сигурност на страната чрез разпореждане относно мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор на заболяванията и сегашния бум на болестта „Син език" по преживните животни; Агенцията по безопасност на храните като контролиращ орган, който се опитва да товари максимално служителите си с не специфични за тях дейности и по този начин предварително обрича изпълнението на каквато и да било дейност на провал; Животновъдите като потърпевши и губещи от ширещото се заболяване „Син език", съпроводено с много и големи икономически загуби, невъзможност за износ и търговия на животни поради не изпълнение на мерките и Ветеринарните лекари, които трябва да следят за здравето и благоденствието на животните, а от там и за здравето на цялото общество.

Колко пари ще бъдат заделени за обезщетения и колко реално ще получат стопаните на умрелите и/или унищожени животни? Не беше ли по-добър вариант да се инвестира в превенция и бърза реакция от колкото в момента да се гонят"вятърни мелници" и да се спекулира със ситуацията? Кой ще поеме вина за случващото се?

Не е ли по-добър вариант да се инвестира в превенция на животните чрез мерките, от колкото после да се търсят начини и помощ от Европейския съюз?

До кога Агенцията ще продължава да изнудва ветеринарните лекари като им налага свои методи на работа и свои начини за справяне с появили се проблеми?

До кога ще се работи на база заповеди, основани на беззаконие?

Ветеринарните лекари, членове на БВС, не отказват да работят и дори в момента продължаваме да обслужваме своите фермери, но вече казахме „До тук!" на подигравките с професията ни, на униженията и изнудванията не само на ветеринарните лекари, но и на цялата ветеринарномедицинска дейност", се казва в декларацията, разпространена от д-р Алчев.

Подобна позиция старозагорските ветеринари изказаха и по време на организиран на 29 юли протест пред Областната дирекция по безопасност на храните.