Културен център за даровити деца
Културен център за даровити деца / община Стара Загора
Официалното откриване на център "Проф. Петър Жеков" е на 1 октомври
Новият Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ ще бъде тържествено открит на 1 октомври от 11:00 часа.
 
Той се намира в сградата на бул. „Митрополит Методий Кусев“ 20, дарена на Община Стара Загора от сестрата на професора Мария Жекова.
 
Младите таланти на Стара Загора ще разполагат с камерна зала с добра акустика, със сгъваеми  столове с лека метална конструкция. Обособена е изложбена площ, ще има и  музикален магазин. На втория и третия етаж са разположени кабинети за занимания по различни видове изкуства.
 
В Камерната зала своите концерти ще представят изявени възпитаници на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. В залата вече има и роял, подарен от Швейцария, със съдействието на кмета Живко Тодоров.
 
В центъра ще работят различни художествени ателиета, ще заработи и Клуб „Сценаристика и кинознание“, който ще ръководи  Николай Колев, сценарист на филмите „11 А“ и „12 А“.
 
Идеята за Културния център е на дарителката Мария Жекова- „Почетен гражданин на Стара Загора“. Нейното желание бе да се намери дом за талантливите старозагорчета, който да носи името на брат й Петър Жеков - виден общественик, композитор, писател и учен-генетик, носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора" и автор на химна на Стара Загора.