Уникална експозиция в Музея на фотографията в Казанлък
Уникална експозиция в Музея на фотографията в Казанлък / DarikNews.bg, архив

Изложба на българина, поставил началото на актовата фотография у нас, с фотоса си от 1934 година „Сатир и нимфа" казанлъчанинът Георги Георгиев, се откри в родния му град.

Експозицията е със заглавие „Българската BELLE ÉPOQUE във фотографията на Георги Георгиев" и се домакинства от Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.

В изложбата, която се показва за втори път в страната след 1998 година, са показани фотоси, снимани от Георги Георгиев в периода 1920- 1940 година на различни места в страната и чужбина. както и някои от неговите романтично-еротични фотоса. Снимките, показани в Казанлък са от колекцията е на Фотографска академия „Янка Кюркчиева", като години наред са съхранявани от снахата на Георги Георгиев.

Казанлъчанинът е основател на първия български фотоклуб в София през 1920 година и основен инициатор за създаването на първото Държавно полувисше училище за кинематография и фотография, в което е директор и преподавател.

Паралелно с откриването на експозицията, от управата на Музея на фотографията обявиха и кампания за издирване на наследници на именития казанлъшки фотограф.