Учим Европа на безопасен труд
Учим Европа на безопасен труд / netinfo

Работодатели от 9 нови страни-членки на Европейския съюз гостуват в Стара Загора,за да се запознаят с мерките за опазване на здравето и живота на работниците и служителите в предприятията.

”Българското законодателство в областта на безопасните условия на труд е напълно синхронизирано с европейските норми.Голямото предизвикателство е да накараме работодателите да го спазват”- заяви пред чуждестранните гости Гълъб Донев от Министерството на труда и социалната политика.

Въпреки това, мениджърите от новоприсъединилите се страни има какво да научат от българските си колеги, сподели пред Дарик заместник-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян.Оказва се,че България е единствената страна в Нова Европа,където е създадена служба по трудова медицина към работодателска организация.Службата работи в Стара Загора и е заимствана от опита на белгийските работодатели.

48% от българите се трудят в малки и средни предприятия.Най-често там липсват специалисти по безопасни условия на труд, съобщи г-н Тебеян. Той призна,че много от службите по трудова медицина у нас “вършат задълженията си формално”.Ако тези служби подкрепят малките и средните предприятия, трудовите злополуки рязко ще намалеят, убеден е Дикран Тебеян.