ученици
ученици / netinfo
Звездни личности дават съвети
Старозагорски ученици могат да напишат история, по която да бъде създаден сценарий за филм. Най-добрите ще бъдат наградени през месец юни на официалната церемония по закриване на Петото издание на Международния фестивал за модерно европейско кино „Златната липа”.
 
На 21 февруари от 12.30 ч. в зала „Америка за България“ ще се проведе среща с всички, които имат желание да се състезават за написване на „златна история“. Как се пише добра история ще разяснят звездни личности, партньори по проекта:
– Магдалена Ралчева, режисьор, Директор на кинофестивала „Златната липа“
- Станимир Трифонов – режисьор / Стъклената река (2010)Изпепеляване (2004 Хайка за вълци (2000)Атентатът (1998)Другото ниво на банята (1997)Образ невъзможен (1996)Човекът, който се казваше Буров (1993)Минало несвършено (1991)До утре... четири портрета и един спомен (1988)
- Николай Колев – сценарист /той е магистър по български език и история. Със сценария за филма „ХІ-А” през 2014 г. печели „Пегас” от хасковската „Южна пролет”. След успеха на филма „11 А“, готово е и продължението – „12 А“ с режисьор Маги Ралчева/
- Ирина Коцева – преподавател по сценаристика и кастинг-режисьор.
 
Координатори на проекта са учителите в ГПЧЕ „Р.Ролан” Ирена Личева, Таня Маджарова, Евгени Черепов, Уляна Кьосева (Връзки с обществеността, Държавна опера - Стара Загора)
 
Как се стигна до идеята?
От 28 май 2016г. до 1 юни 2016 г. нашият град за четвърти път бе домакин на Международния фестивал за модерно европейско кино "Златната липа". На 31 май в зала на хотел „Верея“ се проведе срещата „Актьорът в българското кино“, в която участваха изявени български актьори, сценаристи и режисьори. На срещата присъстваха и ученици и преподаватели от ГПЧЕ "Ромен Ролан". По време на дискусията бе направено предложение младите хора от ГПЧЕ "Ромен Ролан" да влязат в ролята на автори на историите от живота, за които киното разказва. Идеята за съвместен проект се прие с изключително одобрение от целия звезден състав - актьори и режисьори. Директорът на фестивала - Магдалена Ралчева, пое ангажимент в програмата на киносъбитието през м. май-юни 2017 г. да намери място и финалът на ученическия конкурс.