Тунел, летище и нови мощности-приоритети на областната администрация
Тунел, летище и нови мощности-приоритети на областната администрация / DarikNews.bg

Изграждане на тунела под Шипка, строителство на новите мощности на територията на ТЕЦ 2 и намиране на собственик за летището в Стара Загора, бяха трите основни инфраструктурни приоритета, които си постави в началото на годината областният управител Недялко Недялков. В края на 2012 година, той отчете работата на областната администрация, като успешна.

Недялков припомни, че към летището има заявен чуждестранен инвеститорски интерес, а имуществото му вече е приоритет на икономическото министерство. Целта на създаденото държавно дружество „Летище Стара Загора" ЕАД ще бъде да се намери инвеститор, който да изгради модерно карго летище за превоз на близо 200 хил. тона годишно товари от Азия към Западна Европа. Очакваната инвестиция е за повече от 500 млн. евро, а за строителството ще се ангажират поне 3-4 хил. души. Вече има изготвен идеен проект, но последната дума ще има инвеститорът, който по мнението на областния управител, ще бъде избран в края на март догодина. Очаква се на бъдещото карго летище да кацат едни от най-големите самолети Боинг 737 и Еърбъс 380, за които обаче ще е необходима писта с дължина 3200 метра.

Вече има създадено дружество и за изграждането на 9 и 10-ти блок на площадката на ТЕЦ 2, предстои да се намери инвеститор. Според Недялков „държавата ще даде зелена улица за строителното разрешение, чак след като се отделят средства за ускорената модернизация на „Мини Марица-изток". Очаквам строителното разрешение да бъде готово в средата на 2013 година. Държавата ще запази своя дял от 51 % и ще се търси инвеститор, който да вложи около половин милиард евро за изграждането на мощност от 500 мегавата".

Реализацията на тези три големи инфраструктурни проекти ще стимулират развитието на Старозагорска област и през 2013 година, убеден е областният управител Недялко Недялков.

На въпрос на Дарик, дали има амбицията отново да се завърне в Парламента, Недялков отговори така:„Аз ще бъда там, където определи ръководството на ПП ГЕРБ. Има няколко варианта-ако преценят, че съм си свършил добре работата като областен управител да остана на този пост, да се върна в Народното събрание или да се занимавам с бизнеса си. Каквото решат, но и занапред ще продължа да работя за ГЕРБ. Да не забравяме обаче, че има много млади хора, а аз смятам, че в политиката е необходима приемственост".