Трийсетина излязоха на антигей протест в Стара Загора
Трийсетина излязоха на антигей протест в Стара Загора / Darik News

Като „хомотероризъм" и „изврашение" определиха предстоящия следобед в столицата гей парад трийсетина младежи, които излязоха на протестно шествие в Стара Загора.

Организирани от сдружението с нестопанска цел „Вярност" старозагорците на възраст от 15 до 30 години издигнаха плакати с хомофобски лозунги. Лидерът на „Атака" в града Михаил Михайлов, членове на сидеровата партия и на ВМРО също бяха забелязани сред тях.

Преди началото на протеста участници заявиха, че по принцип не са срещу самия хомосексуализъм, а само срещу афиширането му пред обществото. По време на шествието по главната улица „Цар Симеон Велики" от градинката на Алана до площада пред общината обаче, те издигнаха лозунги с откровено антигей съдържание.

„Вие сте позор за България", „Болните да се лекуват", „0% толерантност", „Не лягай с мъж като с жена, това е мръсотия" и други подобни надписи се четяха по плакатите, с които преминаха през града.

Трийсетина излязоха на антигей протест в Стара Загора
netinfo

„Нищо, че бяхме малко, нищо, че ни гледаха като извънземни и дори ни се подиграваха. Това не ни пречи да заявим, че не сме толерантни към това явление. Ние сме нормалните", заяви пред съмишлениците си председателят на „Вярност" Станислав Илиев.

За Дарик той сподели опасенията си че Парламентът готви проектозакон , който да разреши гей браковете и осиновяването на деца от двойки с нетрадиционна сексуална ориентация. Илиев не съобщи откъде има такава информация.

„Ние се противопоставяме на опитите на хомосексуалистите да насаждат мнението, че тяхната сексуална ориентация е нещо нормално", заяви той. Според председателя на „Вярност" присъствието на деца на по 14-15 години на подобен протест е по-нормално от това да виждат „целуващи се голи мъже".

На площада пред общината Станислав Илиев прочете писмо от Старозагорския владика Галактион, с който Негово преосвещенство се солидаризира с протеста.

„Категорично се противопоставяме на такава безнравствена проява. Православието счита хомосексуализма за противоестествена страст, която безусловно вреди на семейството, личността и обществото. Такава е тази зла и неукротима похот. Побеждава разсъдъка и не оставя у него никакво чувство на благопристойност и всичко покрива с нощна тъмнина", е написал до протестиращите срещу гей парада в София митрополитът.