Старозагорци тестват грамотността си
Старозагорци тестват грамотността си / DarikNews.bg

Старозагорци проявяват много сериозен интерес към правилното писане, е мнението на Евелина Гечева, която е управител на „Академика БГ". Градът ни е домакин на Пролетния правописен маратон, част от Националната кампания „Бъди грамотен".

На площада пред общината жителите на Стара Загора, независимо от възрастта си, безплатно тестват своите правописни умения. „Прави впечатление, че местните са взискателни към себе си, притесняват се от грешките си, но държат да бъдат грамотни. Целта на нашата кампания е да насочим вниманието към правилното писане, а не да преброим колко са неграмотните българи. Очакваме градът на поетите, липите, правите улици и на духовността да се представи отлично", обясни за Дарик Гечева.

Тези, които попълнят безгрешно теста за грамотност, получават и награди от организаторите-тениски, книги, топки.

Към момента в националната кампания са се включили 18 хиляди души, а очакванията са поне 1000 старозагорци да тестват своята грамотност. Община Стара Загора е партньор на проявата.

Кампанията продължава утре и в Раднево. Спонсор на Пролетния правописен маратон за Стара Загора и Раднево е „Мини Марица-изток" ЕАД. Двете мащабни прояви са част от програмата, посветена на 60-годишнината на предпиятието.