Стара Загора домакин на следващата Национална олимпиада по руски език
Стара Загора домакин на следващата Национална олимпиада по руски език / netinfo
Стара Загора домакин на следващата Национална олимпиада по руски език
62986
Стара Загора домакин на следващата Национална олимпиада по руски език
  • Стара Загора домакин на следващата Национална олимпиада по руски език

Стара Загора ще бъде домакин на следващата Национална олимпиада по руски език за учебната 2013/2014 година. Градът на липите си извоюва това право след като две от възпитаничките на СОУ „Максим Горки" се наредиха в челната петица на тазгодишното състезание. Дванадесетокласничката Денислава Митева се нареди на трето място със 71.50 точки сред всичките 77 участници в IV възрастова група. За сравнение миналата година конкуренцията е била значително по-незначително, а именно 30 души.

Освен Денислава още три нейни съученички са били класирани за участие в Националния кръг като две от тях са се явили на 23 март в Дупница, където се е провело състезанието. Боряна Братоева е на пето място с 70.50 точки от 80. Тя разказа, че две трети от всички участници са били от руски произход, което е било допълнително препятствие. Мирослава Денева се е класирала на 36-то място, като това е първото й участие в Националната олимпиада.

Високия успех на момичетата, наредили се в челната петица, им гарантира студентско място в университет. Те обаче са решили руската филология в СУ „Св. Климент Охридски" да бъде резервният им вариант. Денислава има амбициите за „Културология", а Боряна - "Японистика". Мирослава ще кандидатства в същия университет - „Връзки с обществеността".

Дванадесетокласничките изказаха своята благодарност към своята преподавателка по руски език Таня Димова, която ги е подготвила за олимпиадата.