Стара Загора домакин на балканския кудо шампионат
Стара Загора домакин на балканския кудо шампионат / netinfo

Тази събота и неделя Стара Загора е домакин на открития Балкански шампионат по бойния спорт кудо. На форума ще присъства и създателя на кудо японският  майстор 8-и дан Такаши Азума.В  четирите категории на шампионата ще се включат повече от 40  състезатели от 10 страни , а освен това ще има категория в, която на татамито ще се бият само жени.

В надпреварата ще участват представители на най силните кудо школи в света, сред които японската и руската.

Организатори на първия открит Балкански шампионат са Българската федерация по кудо, старозагорският  “Боен клуб” и община Стара Загора. Двубоите ще се проведат в бившата спортна зала ДЗУ и започват в събота сутринта от 10 часа.

Стилът кудо създаден през 1981-ва година от Такаши Азума –той е близък до реалния,  уличен бой, но в същото време е и напълно безопасен за практикуване,  тъй като защитната екипировка е специална и скъпоструваща, отбеляза пред журналистите  председателят на Българската федерация Господин Бабанов.

В България има 8 регистрирани  клуба  занимаващи се с кудо ,сред които  и старозагорския “Боен клуб” ,чийто шеф  Стефан Балабанов е и председател на организационния комитет на открития Балкански шампионат.