Ще свързват двете части на античния комплекс?
Ще свързват двете части на античния комплекс? / DarikNews.bg, архив
Ще свързват двете части на античния комплекс?
37436
Ще свързват двете части на античния комплекс?
Ще свързват двете части на античния комплекс?
  • Ще свързват двете части на античния комплекс?
  • Ще свързват двете части на античния комплекс?

До 15 март е срокът за техническото оформление на проекта "Превръщане на културно-историческите паметници от античния период на Стара Загора в туристическа атракция". Максималната стойност за финансиране на проекта е 6 милиона лева като само 20% от сумата е предназначена за строителни дейности. По-значителната част от средствата са за аудиовизуализация на обектите и за превръщането им в предпочитано място както за туристите, така и за гражданите на града. Проектът се финансира по ОП "Регионално развитие". Дали идеята е приета ще стане ясно чак през септември.

Арх. Бисер Хантов представи основните идеи на проекта и промените в естетическата среда на античните разкопки. Може да ги чуете подробно в прикачения звуков файл.

Идеята е да се свържат двете части от античния комплекс, което ще наложи преориентация на движението по ул. "Методий Кусев". Ще бъдат поставени две пешеходни пътеки - една пред съда и една пред операта. По средата на платното ще има специален отвор с част от улицата на антично ниво. Арх. Хантов разясни, че ще бъдат изградени 8 колони върху автомобилното трасе, които ще са високи по три метра.

Предвидено е изграждането на подход от западната страна на античния форум, който да е достъпен и за инвалиди; абстрактна възстановка на портата; почистване на площадката пред аудиториума; реставрация и консервация на самия аудиториум. Ще бъде изграден обходен маршрут за оглед на останките от римските терми, а участикът там ще бъде почистен и консервиран до по-нататъшни археологически проучвания.

Идеята за съживяването на античния комплекс в града на липите бе обсъдена на днешното заседанието на Обществения съвет по устройствени и естетически проблеми на градската среда. На срещата присъства и зам.-кметът Велизар Балабанов. Той коментира, че през годините е имало множество проекти за резвитието на античния комплекс в Стара Загора, но за първи път има реалната възможност да се осигурят средства за осъществяването на идеята.