Нови 560 безработни в Стара Загора
Нови 560 безработни в Стара Загора / netinfo
До 14 декември, включително работодателите ще могат да подават заявки за наемане на безработни лица по проекти  „Обучения и заетост” и “Обучения и заетост за младите хора”. С подадените в тримесечния период на прием заявки се очаква да бъдат достигнати заложените индикатори и заделеният финансов ресурс по двата проекта, в резултат на което след тази дата заявки няма да бъдат приемани.

Набирането на заявки за обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания по Компонент II на двата проекта започна на 15 август, като целта на компонента е да се даде допълнителна възможност за устойчива заетост на една от най-уязвимите групи на пазара на труда. Проектите се реализират с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

До края на октомври 2018 г. в страната са регистрирани 193 499 неактивни и безработни лица. От тях 13 876 са хора с увреждания, като 728 са младежи на възраст до 29 г. включително, а лицата над тази възраст са 13 148. Според извършения от Агенцията по заетостта анализ на получените до момента заявки по двата проекта, се наблюдава повишен интерес от страна на тази целева група след стартиране на приема на заявки за разкриване на свободни работни места. Данните от извършения анализ сочат, че Агенцията по заетостта има възможността да удовлетвори всички подадени заявки от работодатели от реален сектор и институции на местното самоуправление.

Към настоящия момент по Компонент II на проект „Обучения и заетост за младите хора” във всички области на страната са подадени общо 403 заявки от работодатели за разкриване на 891 свободни работни места за безработни младежи с трайни увреждания до 29 години включително. Обучения по професионална квалификация и/или ключова компетентност ще преминат 34 от младежите. Сключени са 152 договора на обща стойност 4 393 089,42 лв. за разкриване на 273 работни места.