11 ваксини срещу коронавирус са вече на финалната права в тестовете
11 ваксини срещу коронавирус са вече на финалната права в тестовете / IStock
Определени са групите, с които ще започне ваксинацията срещу коронавируса – първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст. Това съобщи председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.
 
В него участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, които представиха Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Предстои той да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет утре, ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб.
 
„Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините“, посочи проф. Гигов.
 
С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ще бъде разделена на 7 региона. „В тях ще бъдат разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион“, отбеляза здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища.
 
Здравният министър информира още, че продължава работата по  логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини. Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО.