коледна украса
коледна украса / iStock/Getty Images
Препоръки на полицията за безопасност по време на коледните и новогодишни празници:

Пътна безопасност


Основните рискови фактори за възникването на тежки пътни инциденти са: движение с несъобразена и превишена скорост при влошени метеорологични и пътни условия; подценяване на необходимата подготовка на автомобилите за движение при зимни условия, разнородни автомобилни потоци - бързи и бавни автомобили, образуване на колони, което е причина за значително увеличено напрежение у водачите и предприемане на рискови изпреварвания; приповдигнато настроение и склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние и други.

За да не попадате в рискови ситуации за пътни злополуки, имайте предвид следните препоръки:

1. Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди да планирате пътуванията, се осведомете непременно за прогнозата за времето, пътната обстановка и очаквани усложнения.
2. Преди да потеглите прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна.
3. Не потегляйте с неподходящи гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
4. Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството /компанията/.
5. Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
6. При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред.
7. При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка управлявайте плавно, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Крайно опасно е рязкото използване на спирачките, което може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила.
9. При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако още не е освободено.
10. Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, незабавно загасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.
11. При образуване на колона на автомагистрала, не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и снегопочистващи машини. При застигане на колона, изчакайте. Неразумният опит да я изпреварите, ще доведе до затваряне и на лентата за насрещно движение, от което следва задръстване.
12. При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас.
13. В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат пешеходци в тъмни дрехи, несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.
17. Поставяйте непременно предпазните колани преди всяко пътуване и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това.
18. Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени, ако нямате достатъчен опит при шофиране при зимни условия и ако автомобилът Ви не е подготвен и напълно оборудван. Не се поддавайте, ако вашите близки и приятели настояват да потеглите, за да не изпуснете гостуването и трапезата.

Мерки за опазване на дома от кражби:

Тъй като предстоящите празнични дни дават възможност за продължително пребиваване извън дома, съветът на полицията е, когато напускате жилищата си за по-дълго време, да не съобщавате това на широк кръг от хора, но все пак да информирате за това най-близките си съседи, които да наблюдават дома ви.

Избягвайте да държите големи суми пари или скъпи вещи в дома си. Малките по обем, но с висока стойност, предмети дават възможност на крадците безпрепятствено и незабележимо да се отдалечат от местопроизшествието. При напускане на дома си, не забравяйте да заключите и входната врата на жилищния блок.

Внимавайте с празничните фойерверки

Необмисленото и невнимателно използване на увеселителните пиротехнически изделия често предизвиква пожари и може да причини тежки наранявания - изгаряния, разкъсване на крайници, увреждане на очите и други. 

За да бъде празникът наистина весел и без нежелани инциденти, използвайте пиротехнически изделия, купени от лицензирани магазин. Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и да е придружено с инструкция за употребата му на български език.

Продажбата и употребата на пиротехнически изделия с видимо повредена, разкъсана опаковка и/или фитил са забранени. Забранена е и употребата им в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, в районите на здравни, учебни, религиозни сгради и заведения за социални услуги.

Контролирайте с какво се занимават вашите деца в празничните дни и ако имате и най-малко съмнение, че подготвят новогодишни „бомбички”, предотвратете това. Обяснете им, че е опасно и могат да пострадат те самите или да наранят свой приятел. Осигурете им фойерверки от т.нар. клас І, които се продават без възрастово ограничение и могат да се използват и в закрити помещения.

Ако притежавате огнестрелно оръжие, задължително го съхранявайте в заключена метална каса. Ключовете приберете на място, недостъпно за деца. Ако в празничната нощ, приятел от вашата компания носи огнестрелно оръжие, настоятелно го помолете да го прибере на определеното за съхранение място. Бъдете категорични! Така ще спестите неприятности за всички.

Не забравяйте, че всяко неправомерно използване на огнестрелно оръжие и взривни вещества може да доведе до тежки наранявания и травми за цял живот, а удоволствието от тяхната употреба не би могло да компенсира тези последици.

Сигнали за извършени или извършващи се престъпления, нарушения на обществения ред или други инциденти, може да подавате денонощно на тел.112.