Председатели на общински съвети от цялата се срещнаха в Стара Загора
Председатели на общински съвети от цялата се срещнаха в Стара Загора / Общинска администрация - Стара Загора

Председатели на общински съвети от цялата страна коментираха темата за общинската собственост и разпореждането с нея днес в зала „П.Р.Славейков" в Стара Загора. Срещата се организира от Националната асоциация на председателите на общински съвети /НАПОС/. Нейният председател Красимира Германова очерта като основни цели на асоциацията сътрудничество и посредничество между общинските съвети, повишаване знанията и уменията на председателите и на членовете им, изучаване и разпространение на българския и чуждестранния опит в областта на местното самоуправление, разширяване и обогатяване на общинското разбиране за ролята на общинските съвети и местното самоуправление.

Като домакин към присъстващите се обърна и председателят на ОбС - Стара Загора Емил Христов, който пожела ползотворна работа на форума. „Ние имаме амбициозна програма и това, което правим сега като екип в Община Стара Загора, ще се види след две-три години. Ще ви поканим отново тогава, за да видите града в целия му блясък", обяви той.

Изпълнителният директор на НАПОС Делян Дамяновски, председател на ОбС- Мездра информира за участието на делегация от три общински съвета в 12-дневен пътуващ семинар и проведените срещи на много високо ниво в Любляна, Страсбург, Мюнхен и Залцбург за запознаване с европейските практики и институции.

Участниците в срещата имаха възможност да изслушат лекция за видовете общинска собственост и начините за разпореждане с нея на Стефан Тодоров - гл. експерт в Комисията по регионално развитие и местно самоуправление към 41-то Народно събрание, и да дискутират по темите в нея. Утре те ще разгледат Стара Загора и ще се запознаят с културните забележителности на града.

Общо 7 национални конференции, срещи, дискусии, семинари в страната и чужбина е провела Националната асоциация на председателите на общински съвети /НАПОС/ в кратката си история. Асоциацията има 197 членове, създадена е на 16 юли 2004 г.
В началото на днешната среща всички запазиха едноминутно мълчание по повод кончината на българския патриарх Максим.