студентски празник
студентски празник / ThinkStock/Getty Images
За безопасен студентски празник: Съвети и препоръки
Днес е празникът на студентите. През 1903 година 8 декември за първи път се отбелязва у нас като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. В решението се определя честването да бъде на 8 декември, когато се почитали Свети Седмочисленици, сред които и свети Климент Охридски.
 
През 1916 година за първи път 8 декември се отбелязва като студентски празник.
 
Празнуването на този ден е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност.
 
На 8 декември 1962 г. честванията на Софийския университет "Свети Климент Охридски" са възстановени. Понастоящем патронният празник на най-старото висше учебно заведение у нас е на 25 ноември.
 
На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

Очаква се много от празнуващите да отбележат 8 декември с купони в заведения, като част тях ще се отправят към курорти и различни населени места в страната.
 
Затова от "Пътна полиция" отново припомнят препоръките за безопасно пътуване:
 
Иди на празника с обществен транспорт, с такси или намери кой да шофира!

Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара и да те върне от купона.

До хижата или хотела нека шофира най-опитният!

Ако празникът ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково. Помни, че през зимата има мъгли, заскрежавания, валежи, поледици и често поднася и други неприятни изненади.

Смени гумите със зимни или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм!

Погрижи се автомобилът да е оборудван с подходящи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Промяната е записана в Закона за движението по пътищата от тази година! Смяната на гумите е задължителна от 15 ноември.

Светлините, чистачките и отоплението на автомобили трябва да са изправни!
Заради своята безопасност провери изправността на осветителните тела и чистачките. Зареди резервоарчето с незамръзваща течност за почистване на стъкла. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове. За неизправни светлини и чистачки законът предвижда и глоба.